Metabolismus


  • anabolismus = syntéza složitějších látek z jednoduchých, spotřeba energie
  • katabolismus = rozklad složitých látek na jednodušší, energie vzniká 
  • esenciální látky - tělo je neumí samo vyrobit, musí je přijímat v potravě
  • bazální metabolismus: množství energie potřebné k udržení základních životních funkcí při optimální teplotě a v klidu (muži 6 800 kJ, ženy 5 600 kJ) 
  • celkový metabolismus: 12–20 000 kJ/den

METABOLISMUS SACHARIDŮ

  • sacharidy (cukry) = okamžitý zdroj energie
  • glukóza: zdroj energie pro všechny buňky 
  • stálá hladina glukózy v krvi: 4,4–6,7 mmol/l 
  • při zvýšení na 10 mmol/l se glukóza objevuje v moči 
  • za běžných podmínek se glukóza z potravy:
    • 50 % štěpí na oxid uhličitý a vodu (spalování)
    • 30–40 % se přestavuje na tuk
    • 5 % syntetizuje na glykogen 
    • denní potřeba glukózy: min. 160 g, denně 300–500 g (mozek 120 g, svaly v klidu 30–100 g)

METABOLISMUS TUKŮ

  • tuky (lipidy) = zásobárna energie
  • zásoba tuku v těle asi na jeden měsíc (cca 10 kg) 
  • obsah cholesterolu do 5,18 mmol/l, patologické hodnoty přes 6,18 mmol/l 
  • význam tuků
    • umožňují vitamínům A, D, E, K (lipofilní, rozpustné v tucích) vstup do těla
    • přivádějí esenciální mastné kyseliny
    • energetická zásoba (v podkoží 90 % tuku)
    • součást buněčných membrán (cholesterol) 
  • tuky = sloučeniny trojsytného alkoholu glycerolu s mastnými kyselinami [MK] (slučování = esterifikace → tuky = estery)
    • glycerol + 3 molekuly MK → triacylglycerol (neutrální tuk)
    • glycerol + 2 molekuly MK, třetí (O)H skupina obsazena kyselinou fosforečnou → fosfolipidy 
  • mastné kyseliny: nasycené (jednoduché vazby) × nenasycené (dvojné vazby) 
    • tvorba MK: hlavně z glukózy v játrech a tukové tkáni, nově vytvořené se spojují s glycerolem → esterifikace, vzniká tuk 
    • nasycené mastné kyseliny: k. palmitová (16 C), k. stearová (18 C)
      • tělo si je dokáže vyrobit samo (z cukrů a tuků živočišného původu)
      • místo tvorby – játra, tuková tkáň 
    • nenasycené mastné kyseliny: k. olejová (18 C), tělo si ji dovede vytvořit samo, jinak v olivovém oleji
      • esenciální MK si tělo samo vytvořit nedokáže
      • rostl. – k. linolová, k. linolenová, k.arachidonová
      • ryby – k. likozapentaneová, k. dokozahexanová 
  • transport tuků krví: z lymfy do krevního oběhu
    • nerozpustné ve vodě
    • vážou se na albuminy krevní plazmy
    • tuky jsou transportovány jako lipoproteiny (jsou „schovány“ uvnitř, na povrchu bílkoviny)
    • fosfolipidy, cholesterol – slučují se s vodou – transport
  • VLDL (very low density lipids): lipoproteiny o velmi nízké hustotě: přenos neutrálního tuku z jater do tkání – „zlé“ 
  • LDL (low density lipids): lipoproteiny o nízké hustotě: přenášejí cholesterol z míst jeho vstřebávání a tvorby v játrech do tkání – „zlé“ 
  • HDL (high density lipids): lipoproteiny o vysoké hustotě: přenos cholesterolu z tkání do jater, kde je vylučován do žluči – „hodné“ 
  • hustota částic je závislá na množství bílkoviny v ní obsažené 
  • cholesterol: součást buněčných membrán, nutný k tvorbě žlučových kyselin a některých hormonů, celkový obsah asi 100 g

METABOLISMUS BÍLKOVIN

  • bílkoviny (proteiny) = stavební látky
  • bílkoviny živé hmoty se neustále obnovují (denně cca 300–500 g) 
  • lidské tělo využívá 20 aminokyselin, některé vytváří samo 
  • část aminokyselin se rozpadá – uvolněný dusík vázán na močovinu 
  • odbourávání bílkovin: aminokyseliny ztratí aminovou skupinu (deaminace), vznikne amoniak a z něj poté močovina (asi 20–30 g/den) 
  • bílkoviny buněčného jádra: součást nukleových kyselin, puriny (z masa) se přeměňují na kyselinu močovou (0,25 g/den) – ta je ve vodě málo rozpustná → může propuknout choroba dna (= podagra) 
  • důsledky nedostatku bílkovin:
    • chátrání těla (= marasmus): zpomalení až zastavení růstu, anémie, snížení odolnosti, narušení vývoje CNS
    • kwashiorkar: u dětí („nafouklá bříška“), strava energeticky dostatečná, ale chudá na bílkoviny, zvětšení sleziny, jater, cirhóza

RACIONÁLNÍ VÝŽIVA

  • nezbytné složky potravy: živiny (T, C, B), vitamíny, voda, minerální látky, vláknina
  • složení potravy: cukry 60 %, tuky 25 %, bílkoviny 15 % 
  • potřeba bílkovin: 1 gram na 1 kilogram váhy těla, děti a těhotné ženy více 
  • rostlinné × živočišné bílkoviny (esenciální aminokyseliny nejsou v rostlinných bílkovinách → nevhodnost vegetariánství u dětí) 
  • tuková tkáň se může zmenšit až o 97 % patologie: hladovění, podvýživa, otylost, obezita, mentální anorexie a bulimie 

VITAMÍNY

  • účastní se (bio)chemických reakcí v organismu, nejčastěji jako kofaktory enzymů
  • rozpustné ve vodě: vstřebávají se snadno ze střeva do krve, lehce se vyluhují z potravy při jejím zpracování → komplex B, M, H, C 
  • rozpustné v tucích: nutná účast lipidů → A, D, E, K 
  • informace o jednotlivých vitamínech (pro co jsou potřeba, doporučená denní dávka, projevy nedostatku, potravinové zdroje vitamínů) najdete na adrese http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn

MINERÁLNÍ LÁTKY

  • vápník: 1–1,5 kg, z toho 99 % v kostech a zubech
    • vázán na endoplazmatické retikulum
    • aktivace svalového stahu
    • přenos nervového podráždění
    • syntéza bílkovin
    • ovlivňuje propustnost buněčných membrán
    • × (nedostatek) křeče, svalové záškuby, osteoporóza
    • 0,8 g/den 
  • sodík: váže na sebe vodu
    • udržuje objem extracelulární tekutiny
    • podílí se na dráždivosti tkání
    • udržuje membránový potenciál
    • funkce při přenosu nervového podráždění
    • × nechutenství, zvracení, svalová slabost, křeče, poruchy vědomí
    • 3–4 g/den 
  • draslík: pro normální činnost srdce a plic
    • aktivuje enzymy
    • udržuje membránový potenciál
    • prevence aterosklerózy a hypertenze
    • × snížený svalový tonus a dráždivost až ochrnutí, spavost, zácpa, nízký TK, arytmie až zástava
    • 2–4 g/den 
  • fosfor: všude v těle jako součást kys. fosforečné a jejich solí (600 g v kostech v kombinaci s Ca)
    • ovlivňuje činnost nervové tkáně, kosterní a srdeční svaloviny, metabolismus všech živin
    • přeměna a přenos energie (ATP)
    • součást enzymů, fosfolipidy, nukleových kyselin
    • × celková slabost, nevolnost, zvracení, arytmie, poruchy dýchání
    • 0,9 g/den 
  • hořčík: v kostech spolu s Ca a P (50–70 % Mg)
    • aktivace enzymů – přenos energie
    • normální funkce nervové soustavy a srdce
    • vasodilatační schopnost
    • × arytmie, zvýšená svalová dráždivost, křeče, svalový třes, deprese, zmatenost, zvýšení TF
    • 0,25 g/den

STOPOVÉ PRVKY

  • poznámka – uvedeny jsou příčiny nedostatku daných prvků
  • železo
    • anémie, oslabení imunitních reakcí
    • 15 mg /den muži, 18 mg/den ženy 
  • zinek
    • anémie, nehojení ran, ztráta vlasů, porucha růstu a reprodukce
    • 3,3–5 mg/den (maso, moučné produkty)
  • měď
    • poruchy erytropoézy
    • 0,5–1,5 mg/den (luštěniny, játra, maso, zelí, kakao)
  • jód
    • struma, poruchy CNS
    • 0,1–0,2 mg/den (pitná voda, mořské ryby, jod. sůl) 
  • mangan
    • svalová ochablost (ataxie), poruchy růstu, křeče, poruchy metabolismu tuků
    • 0,3–0,8 mg/den (zelenina, ořechy, játra, ledviny) 
  • kobalt
    • porucha krvetvorby (součást kobalaminu)
    • < 1 mg/den (luštěniny, kořenová zelenina, ořechy) 
  • chróm
    • ataxie, hyperlipémie, zvýšená potřeba inzulínu
    • v běžné potravě 
  • selen
    • zvýšené toxické účinky kyslíku, rtuti a kadmia
    • má antioxidační účinky
    • 40–200 mg/den (játra, maso, med, celozrnné pečivo)
  • fluór
    • zvýšený výskyt zubního kazu; při překročení množství – skvrnitá zubní sklovina, poruchy vývoje kostí
    • 10–15 mg/den (pitná voda) 
  • vanad
    • hypercholesterolémie, porucha ukládání solí v zubní a kostní tkáni
    • luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy, oleje
Comments