- anabolismus = syntéza složitějších látek z jednoduchých, spotřeba energie
- katabolismus = rozklad složitých látek na jednodušší, energie vzniká
- esenciální látky - tělo je neumí samo vyrobit, musí je přijímat v potravě
- bazální metabolismus: množství energie potřebné k udržení základních životních funkcí při optimální teplotě a v klidu (muži 6 800 kJ, ženy 5 600 kJ)
- celkový metabolismus: 12–20 000 kJ/den
METABOLISMUS SACHARIDŮ - sacharidy (cukry) = okamžitý zdroj energie
- glukóza: zdroj energie pro všechny buňky
- stálá hladina glukózy v krvi: 4,4–6,7 mmol/l
- při zvýšení na 10 mmol/l se glukóza objevuje v moči
- za běžných podmínek se glukóza z potravy:
- 50 % štěpí na oxid uhličitý a vodu (spalování)
- 30–40 % se přestavuje na tuk
- 5 % syntetizuje na glykogen
- denní potřeba glukózy: min. 160 g, denně 300–500 g (mozek 120 g, svaly v klidu 30–100 g)
METABOLISMUS TUKŮ - tuky (lipidy) = zásobárna energie
- zásoba tuku v těle asi na jeden měsíc (cca 10 kg)
- obsah cholesterolu do 5,18 mmol/l, patologické hodnoty přes 6,18 mmol/l
- význam tuků
- umožňují vitamínům A, D, E, K (lipofilní, rozpustné v tucích) vstup do těla
- přivádějí esenciální mastné kyseliny
- energetická zásoba (v podkoží 90 % tuku)
- součást buněčných membrán (cholesterol)
- tuky = sloučeniny trojsytného alkoholu glycerolu s mastnými kyselinami [MK] (slučování = esterifikace → tuky = estery)
- glycerol + 3 molekuly MK → triacylglycerol (neutrální tuk)
- glycerol + 2 molekuly MK, třetí (O)H skupina obsazena kyselinou fosforečnou → fosfolipidy
- mastné kyseliny: nasycené (jednoduché vazby) × nenasycené (dvojné vazby)
- tvorba MK: hlavně z glukózy v játrech a tukové tkáni, nově vytvořené se spojují s glycerolem → esterifikace, vzniká tuk
- nasycené mastné kyseliny: k. palmitová (16 C), k. stearová (18 C)
- tělo si je dokáže vyrobit samo (z cukrů a tuků živočišného původu)
- místo tvorby – játra, tuková tkáň
- nenasycené mastné kyseliny: k. olejová (18 C), tělo si ji dovede vytvořit samo, jinak v olivovém oleji
- esenciální MK si tělo samo vytvořit nedokáže
- rostl. – k. linolová, k. linolenová, k.arachidonová
- ryby – k. likozapentaneová, k. dokozahexanová
- transport tuků krví: z lymfy do krevního oběhu
- nerozpustné ve vodě
- vážou se na albuminy krevní plazmy
- tuky jsou transportovány jako lipoproteiny (jsou „schovány“ uvnitř, na povrchu bílkoviny)
- fosfolipidy, cholesterol – slučují se s vodou – transport
- VLDL (very low density lipids): lipoproteiny o velmi nízké hustotě: přenos neutrálního tuku z jater do tkání – „zlé“
- LDL (low density lipids): lipoproteiny o nízké hustotě: přenášejí cholesterol z míst jeho vstřebávání a tvorby v játrech do tkání – „zlé“
- HDL (high density lipids): lipoproteiny o vysoké hustotě: přenos cholesterolu z tkání do jater, kde je vylučován do žluči – „hodné“
- hustota částic je závislá na množství bílkoviny v ní obsažené
- cholesterol: součást buněčných membrán, nutný k tvorbě žlučových kyselin a některých hormonů, celkový obsah asi 100 g
METABOLISMUS BÍLKOVIN - bílkoviny (proteiny) = stavební látky
- bílkoviny živé hmoty se neustále obnovují (denně cca 300–500 g)
- lidské tělo využívá 20 aminokyselin, některé vytváří samo
- část aminokyselin se rozpadá – uvolněný dusík vázán na močovinu
- odbourávání bílkovin: aminokyseliny ztratí aminovou skupinu (deaminace), vznikne amoniak a z něj poté močovina (asi 20–30 g/den)
- bílkoviny buněčného jádra: součást nukleových kyselin, puriny (z masa) se přeměňují na kyselinu močovou (0,25 g/den) – ta je ve vodě málo rozpustná → může propuknout choroba dna (= podagra)
- důsledky nedostatku bílkovin:
- chátrání těla (= marasmus): zpomalení až zastavení růstu, anémie, snížení odolnosti, narušení vývoje CNS
- kwashiorkar: u dětí („nafouklá bříška“), strava energeticky dostatečná, ale chudá na bílkoviny, zvětšení sleziny, jater, cirhóza
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA - nezbytné složky potravy: živiny (T, C, B), vitamíny, voda, minerální látky, vláknina
- složení potravy: cukry 60 %, tuky 25 %, bílkoviny 15 %
- potřeba bílkovin: 1 gram na 1 kilogram váhy těla, děti a těhotné ženy více
- rostlinné × živočišné bílkoviny (esenciální aminokyseliny nejsou v rostlinných bílkovinách → nevhodnost vegetariánství u dětí)
- tuková tkáň se může zmenšit až o 97 % patologie: hladovění, podvýživa, otylost, obezita, mentální anorexie a bulimie
VITAMÍNY - účastní se (bio)chemických reakcí v organismu, nejčastěji jako kofaktory enzymů
- rozpustné ve vodě: vstřebávají se snadno ze střeva do krve, lehce se vyluhují z potravy při jejím zpracování → komplex B, M, H, C
- rozpustné v tucích: nutná účast lipidů → A, D, E, K
- informace o jednotlivých vitamínech (pro co jsou potřeba, doporučená denní dávka, projevy nedostatku, potravinové zdroje vitamínů) najdete na adrese http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn
MINERÁLNÍ LÁTKY - vápník: 1–1,5 kg, z toho 99 % v kostech a zubech
- vázán na endoplazmatické retikulum
- aktivace svalového stahu
- přenos nervového podráždění
- syntéza bílkovin
- ovlivňuje propustnost buněčných membrán
- × (nedostatek) křeče, svalové záškuby, osteoporóza
- 0,8 g/den
- sodík: váže na sebe vodu
- udržuje objem extracelulární tekutiny
- podílí se na dráždivosti tkání
- udržuje membránový potenciál
- funkce při přenosu nervového podráždění
- × nechutenství, zvracení, svalová slabost, křeče, poruchy vědomí
- 3–4 g/den
- draslík: pro normální činnost srdce a plic
- aktivuje enzymy
- udržuje membránový potenciál
- prevence aterosklerózy a hypertenze
- × snížený svalový tonus a dráždivost až ochrnutí, spavost, zácpa, nízký TK, arytmie až zástava
- 2–4 g/den
- fosfor: všude v těle jako součást kys. fosforečné a jejich solí (600 g v kostech v kombinaci s Ca)
- ovlivňuje činnost nervové tkáně, kosterní a srdeční svaloviny, metabolismus všech živin
- přeměna a přenos energie (ATP)
- součást enzymů, fosfolipidy, nukleových kyselin
- × celková slabost, nevolnost, zvracení, arytmie, poruchy dýchání
- 0,9 g/den
- hořčík: v kostech spolu s Ca a P (50–70 % Mg)
- aktivace enzymů – přenos energie
- normální funkce nervové soustavy a srdce
- vasodilatační schopnost
- × arytmie, zvýšená svalová dráždivost, křeče, svalový třes, deprese, zmatenost, zvýšení TF
- 0,25 g/den
STOPOVÉ PRVKY - poznámka – uvedeny jsou příčiny nedostatku daných prvků
- železo
- anémie, oslabení imunitních reakcí
- 15 mg /den muži, 18 mg/den ženy
- zinek
- anémie, nehojení ran, ztráta vlasů, porucha růstu a reprodukce
- 3,3–5 mg/den (maso, moučné produkty)
- měď
- poruchy erytropoézy
- 0,5–1,5 mg/den (luštěniny, játra, maso, zelí, kakao)
- jód
- struma, poruchy CNS
- 0,1–0,2 mg/den (pitná voda, mořské ryby, jod. sůl)
- mangan
- svalová ochablost (ataxie), poruchy růstu, křeče, poruchy metabolismu tuků
- 0,3–0,8 mg/den (zelenina, ořechy, játra, ledviny)
- kobalt
- porucha krvetvorby (součást kobalaminu)
- < 1 mg/den (luštěniny, kořenová zelenina, ořechy)
- chróm
- ataxie, hyperlipémie, zvýšená potřeba inzulínu
- v běžné potravě
- selen
- zvýšené toxické účinky kyslíku, rtuti a kadmia
- má antioxidační účinky
- 40–200 mg/den (játra, maso, med, celozrnné pečivo)
- fluór
- zvýšený výskyt zubního kazu; při překročení množství – skvrnitá zubní sklovina, poruchy vývoje kostí
- 10–15 mg/den (pitná voda)
- vanad
- hypercholesterolémie, porucha ukládání solí v zubní a kostní tkáni
- luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy, oleje
|