Aktuality‎ > ‎

Jsou „pruhovaní koně“ mírumilovní?

přidáno: 22. 11. 2012 6:21, autor: Iveta Červenková   [ aktualizováno 23. 11. 2012 8:12 ]
Jak napovídá název, je řeč o zebrách, o pruhovaných příbuzných koní, konkrétně o zebrách stepních. Jejich domovem je jihovýchodní Afrika. Zebry stepní se od svých příbuzných zeber horských liší sociálním uspořádáním. Zebry stepní žijí ve stádu tvořeném až šesti samicemi s hříbaty a jedním samcem. Naproti tomu zebry horské mají výhradně stáda složená ze samic, které se pohybují po teritoriích několika samců. Z toho plyne, že u zeber stepních je otec všech hříbat narozených ve stádě vždy jasný - tedy není o jeho otcovství pochyb. Tento samec se také samozřejmě podílí na ochraně celého stáda.

Problém může nastat ve chvíli, kdy se během březosti samic dostane do stáda nový „cizí“ samec. Ten se pak většinou dopouští infanticidy tzn. že způsobuje smrt potomstva jiných samců. V našem případě zeber stepních se jedná o potomky samce, který byl dosud jediným ve stádu. Dopouští se násilných útoků na těhotných samicích i na samotných malých hříbatech, nebo se pokouší pářit s již březími samicemi. Tím způsobí potrat ještě nenarozených potomků svého předchůdce, případně následné uhynutí již narozených hříbat. Samec provádí tyto krutosti ke svému vlastnímu prospěchu, ke zvýšení své reprodukční úspěšnosti a celkově ke zvýšení své fitness.

Čeští vědci pozorovali projev infanticidy u všech poddruhů zeber stepních chovaných v našich zoo. Svůj výzkum prováděli ve čtyřech zoo: Dvůr Králové nad Labem, Lešná - Zlín, Liberec a Praha. A to konkrétně na třech poddruzích zebry stepní: Equus burchelli boehmi, Equus burchelli chapmanni, Equus burchelli antiquorum. Zdá se, že infanticida je důsledkem výše uvedené sociální struktury zeber stepních, neboť u jejich příbuzných zeber horských k ní nedochází. Naproti tomu k infanticidě hojně dochází u jiných příbuzných zeber a to hlavně u koní (Equus caballus), ale i dalších kopytníků. Vypadá to, že samci stepních zeber se častěji dopouští tzv. feticidy, tedy že usmrcují plod ještě v těle matky, respektive ji nutí k potratu.

Zdroj: Pluháček J. et al. (2006) Variation in incidence of male infanticide within subspecies of plains zebra (Equus burchelli). Journal od Mammalogy 87: 35-40.
Comments